• 06-54760102
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Microsoft gaat gebruikers van Windows 8.1 vanaf juli waarschuwen.

Microsoft gaat gebruikers van Windows 8.1 vanaf juli waarschuwen.

Microsoft gaat gebruikers van Windows 8.1 vanaf juli waarschuwen dat de ondersteuning voor het besturingssysteem in januari 2023 eindigt. Er komt geen Extended Security Update-programma voor Windows 8.1.

De notificaties voor het einde van de ondersteuning die Windows 8.1-gebruikers vanaf juli kunnen verwachten, zijn vergelijkbaar met die van Windows 7 toen het einde van de ondersteuning voor die versie naderde. Gebruikers krijgen de optie om de notificaties weg te klikken en voor 'Herinner mij later' te kiezen, schrijft ZDNet.

Op 10 januari 2023 eindigt de verlengde ondersteuning voor Windows 8.1, waarna er geen beveiligingsupdates voor de software meer verschijnen. Ook de Office-apps van Microsoft 365 krijgen na het verstrijken van de end-of-lifedatum geen updates meer als gebruikers deze op Windows 8.1 draaien.

De mainstreamondersteuning voor het OS eindigde al op 9 januari 2018. Bedrijven en organisaties die in januari 2023 nog niet over zijn op een actuelere Windows-versie, kunnen geen verlengde beveiligingsondersteuning voor Windows 8.1 afnemen. Bij Windows 7 bood Microsoft nog wel een betaald Extended Security Update-programma aan.

Windows 8.1 verscheen in 2013 en moest enkele tekortkomingen van het kritisch ontvangen Windows 8 verhelpen. Die versie opende bijvoorbeeld standaard met de voor touchscreens geoptimaliseerde Modern UI-omgeving. Met Windows 8.1 konden gebruikers instellen dat het OS met de traditionele omgeving voor muis en toetsenbord startte. Volgens Statcounter ligt het marktaandeel tegenover de overige Windows-versies op minder dan 3 procent, terwijl dat van Windows 7 nog altijd op meer dan 11 procent ligt.