Windows sneltoetsen

In de vorige Windows versies kunt u snel navigeren en opdrachten geven middels sneltoetsen. Ook in Windows 10 kan dit nog steeds. Voor de intensieve Windows-gebruikers klinkt dit als muziek in de oren.

 

Naast de vertrouwde toetsencombinaties zijn er ook een aantal nieuwe functies toegevoegd. We nemen ze hieronder allemaal even door. Bekende Windows-functies Sommige Windows functies blijven hetzelfde als in Windows 7 en Windows 8(.1). Om uw geheugen op te frissen zijn hier alsnog een paar handige commando's die u misschien al kent.

Ctrl + Alt + Delete:

Misschien wel de bekendste Windows-toets combinatie, deze brengt u gelijk naar een scherm om uw computer te vergrendelen, het taakbeheer op te starten of uit te loggen.

Ctrl + Shift + Escape:

Start Taakbeheer direct op zodat u Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan.

Windows-toets + L:

Vergrendelt de computer zodat u Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan.

Virtuele bureaubladen

Een nieuwe functie voor Windows en één die veel gebruikt zal gaan worden. U kunt nu meerdere bureaubladen gebruiken. Dat wil zeggen dat u veel vensters kunt gebruiken en die kunt verdelen over meerdere "verzamelingen". Een virtueel bureaublad is handig als u er één wilt gebruiken voor werk gerelateerde applicaties en een andere voor privé doeleinden. U kunt ze inschakelen via de 'Taakweergave'-knop onderaan in de taakbalk, maar het is ook mogelijk de bureaubladen met sneltoetsen te bedienen.

Taakweergave knop:

Er zijn een paar sneltoetsen mogelijk: Windows-toets + CTRL + D:

Hiermee kunt u een nieuw virtueel bureaublad aanmaken. U gaat daar dan ook meteen naartoe.

Windows-toets + CTRL + pijltje links/rechts:

Snel wisselen tussen de verschillende virtuele bureaubladen die u open hebt staan.

Windows-toets + CTRL + F4:

Het bureaublad waar u op dat moment op staat sluiten. Als er programma's open staan worden die automatisch naar het eerstvolgende bureaublad verschoven. Taakweergave: De taakweergave zat ook al in Windows 7 en Windows 8(.1) en het wisselen tussen verschillende programma's is dus niet helemaal nieuw. Hieronder laten we toch een paar handige opties in het wisselen tussen programma's zien.

Windows-toets + Tab:

Dit is de bekende multitask-weergave die er wel wat anders uitziet dan voorheen. De vensters zijn groter en u heeft meer opties. U krijgt nog steeds alle programma's te zien die u open heeft staan. Ook hoeft u deze toetscombinatie maar één keer in te drukken, waar u die in Windows 7 en 8 ingedrukt moest blijven houden. U kunt hier wisselen tussen de programma's die u op dit moment in uw virtuele bureaublad hebt openstaan. U kunt onderaan wisselen tussen verschillende bureaubladen. Het wisselen tussen programma's kan met de pijltjestoetsen, en u gebruikt Enter om het geselecteerde programma te openen.

Taakweergave algemeen:

Alt + Tab:

U krijgt hier dezelfde weergave als bij Windows-toets + Tab, maar dan over u openstaande tabs heen.

Taakweergave alt tab:

Om te wisselen tussen programma's in deze weergave, houdt u de Alt ingedrukt, maar laat u de Tab los. Zodra u Tab weer opnieuw indrukt, kiest u een ander programma. Laat u beide knoppen los, dan selecteert u dat programma en kunt u er in werken. Programma's 'vastpinnen'

U kunt in Windows 10 programma's met een paar handige commando's aan de zijkant van het scherm 'vastpinnen'. Dit kon ook al in Windows 7 maar het is iets verfijnd in Windows 10. U kunt de volgende sneltoetsen gebruiken.

Windows-toets + pijltje links/rechts:

Hiermee zet u een programma aan de linker- of rechterkant van het scherm. Het programma staat nu automatisch aan de linker- of rechterhelft van uw scherm. Nieuw is dat de andere openstaande programma's automatisch in tegelweergave aan de andere kant worden weergegeven. Als u er daar één van kiest beslaat dat programma daarna de andere helft van het scherm.

Windows-toets + pijltje omhoog/omlaag:

In het vervolg op de bovenstaande functie kunt u ook de pijltjes omhoog/omlaag gebruiken. Hierdoor zet u het scherm vastzetten in een bepaalde hoek. Zo kunt u op deze manier vier vensters op uw beeldscherm kwijt.


logo2022b