De mei 2020-update is vanaf 28 mei voor iedereen beschikbaar. Op dit moment is er voor reguliere gebruikers nog geen manier om de mei-update handmatig te installeren. Je bent daardoor afhankelijk van wanneer Microsoft de update precies voor jouw systeem klaar zet.

Er is zoals altijd sprake van een uitrol, dus niet alle pc's krijgen de update op 28 mei tegelijk aangeboden. Mogelijk heb je nog even geduld nodig. Controleer op updates onder Instellingen, Bijwerken en beveiliging.

Het kan zijn dat er nog eerdere updates voor je klaar staan om geïnstalleerd te worden. Klik dan op Downloaden en installeer alle resterende updates. Uiteindelijk krijg je hier de melding Uw pc is bijgewerkt. Klik desondanks op Naar updates zoeken. Als je de optie krijg om Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 2004 te installeren, dan weet je dat de mei 2020-update voor jou beschikbaar is.

Klik op Nu downloaden en installeren om de update door te voeren. Houd er rekening mee dat een herstart van je systeem nodig is. Zorg van tevoren voor dat je openstaande documenten hebt opgeslagen, zodat je geen werk verliest.

Ook is het verstandig om van belangrijke bestanden een back-up te maken, mocht er onverhoeds iets misgaan. Dan heb je die altijd nog achter de hand.

Wat is er nieuw? In het verleden zaten dit soort grote updates altijd vol nieuwe programma's en handige extra's, maar de laatste zijn ze kleinschaliger van aard. Dat geldt ook voor de mei 2020-update, die voor het gros van de Windows 10-gebruikers weinig nieuws bevat. Cortana en WSL2

Zo zijn er bijvoorbeeld aanpassingen gedaan aan Cortana. Je zou verwachten dat de digitale assistent meer functies krijgt, maar het tegenovergestelde is waar. De spraak assistent krijgt juist een telkens kleinere rol in Windows 10. Bovendien verstaat Cortana nog altijd geen Nederlands.