Microsoft blokkeert Windows 10 October Update wegens problemen met Intel-drivers

Microsoft heeft de verspreiding van Windows 10 October Update opnieuw op pauze gezet voor sommige gebruikers. De reden is dat Intel versies van zijn Intel-audiodisplaydrivers heeft vrijgegeven, die tot audioproblemen leiden. Microsoft meldt de nieuwe blokkade op zijn statuspagina voor de 1809-versies van Windows 10 en Windows Server en Windows Server 2019. Na het updaten naar die versies, kunnen gebruikers problemen ervaren met betrekking tot de weergave van audio, van een beeldscherm dat via hdmi, usb-c of displayport met een pc verbonden is, aldus Microsoft.

De oorzaak ligt bij Intel-audiodisplaydrivers met versienummers 24.20.100.6344 en 24.20.100.6345, die Intel per ongeluk heeft vrijgegeven aan fabrikanten van pc's. De drivers activeren functionaliteit die Windows niet ondersteunt, volgens Microsoft. Het bedrijf uit Redmond werkt met Intel en oems samen om de drivers te laten verlopen.

De Windows 10 October Update verloopt dramatisch voor Microsoft.

Begin oktober moest het bedrijf de verspreiding stopzetten nadat mensen klaagden dat een deel van hun bestanden verdwenen waren. Halverwege november hervatte het bedrijf de distributie, maar ook daarna waren er nog problemen, onder andere met netwerkdrives en iCloud.