Met de aanstaande grote update voor Windows 10 maakt Microsoft updates voor zijn systeem zo'n 35 procent kleiner dan voorheen. Dat doet het bedrijf door gebruikers alleen die data te geven die hun systeem nodig heeft, meldt Microsoft.

Tot nu toe kreeg elke gebruiker altijd dezelfde Windows-update met alle bestanden, ongeacht of die door die update werden vernieuwd of niet. Met de nieuwe methode krijgen gebruikers alleen de onderdelen die daadwerkelijk zijn vernieuwd, en worden onveranderde bestanden volgens Microsoft 'hergebruikt'.

De vernieuwing wordt doorgevoerd in de zogenoemde Creators Update, een grote update voor Windows 10 die dit voorjaar gratis beschikbaar komt voor Windows 10-gebruikers. Alle updates die daarop volgen zijn zo'n 35 procent kleiner.

Microsoft meldde eerder deze week dat Windows 10 inmiddels wereldwijd op ruim 400 miljoen apparaten draait, in 192 landen. De Creators Update voegt naast de nieuwe updatemethode ook nieuwe privacy-instellingen, standaard ondersteuning voor VR-brillen en het totaal vernieuwde Paint 3D.