Op de valreep is er een kleine toevoeging gedaan aan de EU data beschermingsregels. De minimumleeftijd van 13 jaar is verhoogd naar 16. Dit zou betekenen dat services, die gebruik maken van tracking, hun beleid aan moeten passen.

Veel social-media en allerhande apps hebben op dit moment een beleid dat kinderen jonger van dertien zich niet aan mogen melden. Dankzij de nieuwe wet zal dat beleid aangepast moeten worden en de leeftijd moeten worden verhoogd naar zestien. De wetswijziging is gisteravond doorgevoerd en landen hebben twee jaar de tijd de wijzigingen toe te passen.

Voor je eigen bestwil.

Deze wet zorgt ervoor dat kinderen drie jaar langer moeten wachten voordat zij zich mogen aanmelden op diensten als Facebook, Snapchat, Vine en andere diensten. Het doel van de wetswijziging is om jongeren beter te beschermen tegen de big data verzameldrang van eerder genoemde bedrijven. Of dit ook echt gaat werken is nog maar de vraag. Het komt regelmatig voor dat kinderen jonger dan dertien jaar zich al voor deze diensten aanmelden met een valse geboortedatum. Deze wetswijziging zal daar hoogstwaarschijnlijk niks aan veranderen.