Microsoft wil heel erg graag dat je Edge gaat gebruiken in Windows 10. In een nieuwe, experimentele versie van het besturingssysteem wordt je gevraagd of je het echt wel zeker weet als je je browser probeert te veranderen.

 

 

Als je in Windows 10 straks je browser probeert te veranderen naar Chrome en Firefox, krijg je een melding of je dat echt wel wil doen. Een pop-up wijst je vervolgens nog op de voordelen van de Edge-browser, en brengt je zelfs naar een speciale webpagina over Edge. In Edge zelf, uiteraard.

Geen add-ons

Edge is de standaard-browser in Windows 10, maar omdat het programma nog veel functies niet ondersteunt willen maar weinig mensen overstappen vanaf bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Met name het gebrek aan add-ons en plugins wordt gehekeld.

Andere apps

Windows 10 doet overigens hetzelfde bij andere standaard-apps, zoals Groove Music en de eigen videospeler. Probeer je die te veranderen naar bijvoorbeeld VLC, dan krijg je ook een pop-up te zien.

Het gaat gelukkig nog om een experimentele functie, die in de zogenaamde 'Technical Previews' zit. Dat zijn vroege bèta-versies van het besturingssysteem, waarmee Microsoft bepaalde functies test onder gebruikers die zich daarvoor hebben aangemeld. Of deze melding ook in de definitieve versie van Windows 10 komt, is nog niet bekend.